Saturday, 28 January 2012

Goodbye Facebook, Hello Textbook :D

Heyya, as we all know, exam dah dekat kann? Memang sesuai dengan tajuk post ni haha, GOODBYE FACEBOOK, HELLO TEXTBOOK. So, amacam? Dah ready lum ELEXVIN? Harap kita semua get good results cause, we're form 2 now, dah taklehh main². Kita kena belajar tul² so that kita dapat good results :D Tahun depan dah form 3 dahh, bila cakap pasal form 3 tu kan, semua terbayang PMR enn haha. And do remember, kita PMR'S LAST BATCH kott, jangan main² haha :P So, siapa yang pandai tu tolonglahh sesiapa yang kurang faham sesuatu subject tu cause kita kena saling tolong-menolong cause kita satu batch, nak berjaya jangan sorang², tapi kalau boleh kita BERJAYA SATU BATCH haha :D mesti korang ada teringin kan, tengok satu batch semua berjaya, 9A+s kan kann? So, Jomm! kita kena usaha, cause walaupun berdoa tapi tanpa usaha, tak menjadi juga kan? 
Let me share some tips to you all :)

  • Kalau korang nak hafal something, macam Sejarah, korang baca dulu topik tu and then tutup buku. Take a notebook and tulis balik semua yang korang hafal, takyahh tengok buku. Bila dah tulis semua yang kita hafal dalam notebook tu, check balik dalam textbook, kalau ada yang tak lengkap, tulis dalam notebook tu but HIGHLIGHT because to remember yang tu kena hafal lebih sikit, sebab mungkin tu susah sikit nak hafal cause kita tak ingat time awal² tadi.
  • Jaga permakanan! Jangan main sumbat je dalam mulut apa yang ada haha. Kitorang mesti dah tahu kan, pastikan makanan tu HALAL, jangan makan makanan HARAM ataupun WAS-WAS. Tapi, ada juga makanan yang HALAL tapi tak elok untuk otak, macam KEPALA IKAN, APPLE HIJAU and MAGGI, huhu :P
  • FOCUS dalam kelas, jangan tidur. Sebab, bila kita tak focus, kita tak faham sesuatu perkara yang cikgu ajar, so macam mana nak jadi pandai?
  • BELAJAR bukan kerana exam, tapi kerana ALLAH s.w.t and juga kerana inginkan ILMU tu, baru pelajaran tu kita leh faham and ingat.
  • JANGAN BANYAK GELAK, JERIT OR SEMBANG BENDA TAK BERFAEDAH sebab bila kita buat antara tu, sebenarnya ilmu yang dipelajari akan hilang dari otak. Ramai mungkin tak caye sebelum ni, tapi bila dah tahu scientific explanation dia, mesti caye. Secara ringkas, sebenarnya apa yang kita pelajari akan masuk otak belah kanan and then sebenarnya dia akan transfer pelajaran tu ke otak kiri kita melalui satu JAMBATAN antara otak kanan and otak kiri. So bila, kita gelak ke jerit, etc, sebenarnya dia menyebabkan satu gegaran yang akan buatkan ilmu yang sedang nak transfer through jambatan tu, terkeluar sebab jambatan tu very sensitive to gegaran, get it?
  • BANYAKKAN BERIBADAH, that is kena jaga solat 5 waktu tu, banyakkan baca Al-Quran and especially, banyakkan solat tahajud and banyak berdoa kepada Allah s.w.t supaya ilmu yang dipelajari dapat senang faham and ingat :D
  • JANGAN TIDUR LAMBAT walaupun korang tidur lambat tu nak study, jangan! Sebab ni buatkan kita tak cukup rehat, otak pun sama. Tidur lambat akan buatkan kita blank time exam nnt, kita akan blurr je tak ingat apa yang dipelajari, campur dengan rasa ngantuk, so lebih baik tidur awal, and then bangun awal and belajar, kann? :D
So, tu je kott yang aku nak bagi tips :) So, ingatlahh, belajar tul² so that kita akan dapat good results, untuk future tu! And ingat, belajar tu wajib sampai mati pun, Rasulullah s.a.w pun cakap kan yang BELAJARLAH WALAUPUN SEHINGGA KE NEGERI CINA (CHINA), kan kann?
Ni ada hadith Rasulullah s.a.w yang menunjukkan betapa mulianya orang yang menuntut ilmu, macam kitalahh sebagai pelajar :D

Abu Darda' berkata : " Aku pernah mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud :

" SESIAPA YANG MENEMPUH PERJALANAN UNTUK MENUNTUT ILMU, MAKA ALLAH MEMUDAHKAN PERJALANANNYA MENUJU SYURGA. MALAIKAT AKAN MENAUNGI PENUNTUT ILMU DENGAN SAYAPNYA KERANA REDA TERHADAP PERKARA YANG DIA LAKUKAN. SEMUA PENGHUNI LANGIT DAN BUMI AKAN MEMOHONKAN AMPUN BAGI MEREKA YANG MEMILIKI ILMU PENGETAHUAN, DEMIKIAN JUGA IKAN DI DALAM AIR "
DAN INGAT, BELAJARLAH KERANA ALLAH S.W.T DAN BUKAN HANYA KERANA INGIN BERJAYA :D

Rasanya, tu je yang nak dipostkan kali ni :) Semoga ELEXVIN dapat berjaya di dunia dan di akhirat :D Semoga korang semua buat yang terbaik dalam exam bulanan ni and exam² yang akan datang :D  Akhir kata,

" Majulah elexvin1115.blogspot untuk ELEXVIN "

No comments:

Post a Comment